ABC News

ABC News është një kanal televiziv i formatit 24 orë lajme me qendër në Tiranë. Ai i filloi transmetimet në vitin 2010, në frekuencën e televizionit asokohe të mbyllur, Telenorba Shqiptare. Në vitin 2011, ABC News mori edhe një licensë për transmetime audio në rajonet e Tiranës, Durrësit, Fierit dhe Vlorës.

Përgjatë dekadës së fundit, ABC News ka ndryshuar disa herë pronarë dhe pronësia nuk ka qenë gjithmonë transparente. Pas ndryshimit të fundit të pronësisë në vitin 2022, televizioni iu nënshtrua ristrukturimit dhe një numër jo i vogël gazetarësh dhe moderatorësh të njohur u shkarkuan nga puna. Drejtuesi i opozitës, ish- kryeministri Sali Berisha, i lidhi këto shkarkime me vënien e televizionit nën kontrollin e qeverisë “Rama”. “I bëj thirrje pronarit të ABC, që nëse do ta shndërrosh në altoparlant të Erion Veliajt dhe Edi Ramës do të përballesh me pasoja serioze”, deklaroi Berisha.

Fakte kyçe

Pjesa e audiencës

XX.XX%

Lloj pronësie

Private

Mbulimi gjeografik

Lokal (Fier, Tiranë, Elbasan, Durrës)

Llloji përmbajtjes

Pa pagesë (Digjital)

Kompani/Grupe mediatike

Media Holding

Pronësi

Struktura e pronësisë

ABC News sh.a zotërohet 100% nga kompania “A.B.C Management sh.p.k”. Pronare e kompanisë “A.B.C Management” është kompania “Media Holding sh.p.k” në pronësinë e shtetasit kosovar, Esat Bojku.

Të drejta votimi

Vetëm aksionerët kanë të drejtën e votës.

Pronar indvidual

100%
Kompani/Grupe mediatike
Fakte

Informacion i përgjithshëm

Viti themelimit

2000

Interesat e lidhur të themeluesit

Historiku i kompanisë ABC News shtrihet pas në kohë në vitin 2000, kur në Shqipëri u themelua kompania Telenorba Shqiptare me aksionerë Eligio Romanazi (14.35%), Scorpion Sh.p.k (23.65%), Donato D'Alessandro (40%) and Giovanni D'Alessandro, (22%). Telenorba Shqiptare u pajis me leje për hapjen e një televizioni lokal në nëntor 2000 nga Këshilli Kombëtar i Radio-Televizioneve, pararendëse e Autoritetit të Mediave Audiovizive, AMA. Në vitin 2006, Këshilli refuzoi që të rinovonte licensën 5-vjeçare për këtë kanal televiziv. Kompania u shit disa herë deri në vitin 2007, kur Redi Sata bleu 80% të aksioneve. Në vitin 2009, Këshilli Kombëtar i Radio-Televizionit vendosi të anulojë vendimin e mëparshëm dhe të rinovojë licensën 5-vjeçare, ndërsa në vitin 2010 emri i kompanisë u ndryshua nga Telenorba Shqiptare në ABC News.
ABC News u shit disa herë të tjera edhe pas ndryshimit të emrit. Në vitin 2016, Sata i shet Aleksandër Frangajt dhe bashkëshortes së tij, Alba Gina, një paketë prej 40% të aksioneve me vlerë 20 mijë euro. Në maj 2019, Frangaj dhe Gina bëhen 100% aksionerë të ABC News, duke ndarë secili nga 50% të aksioneve. Por tre muaj më vonë, ata e shesin ABC News për 600 mijë euro te kompania “A.B.C Management” në pronësi të shtetases greke, Efthymia Gkouma. Kompania u administrua për 3 vjet nga Idaver Sherifi, i cili kishte qenë më parë drejtor administrativ i Spitalit Amerikan.
Në tetor 2022, kompania mëmë e ABC News iu shit për 2,7 milionë euro kompanisë “Media Holding sh.p.k”. “Media Holding” zotërohet në 100% të aksioneve nga shtetasi kosovar Esat Bojku, një personazh i panjohur për tregun e medias në Shqipëri.

Interesat e lidhur të administratorit

Amarda Kapaj

Administratore e ABC News prej nëntorit 2022. Ajo ka punuar më parë si drejtuese e Departamentit të Marketingut dhe PR-it pranë Spitalit Amerikan. Sipas profilit të saj në LinkedIn, Kapaj ka punuar në vitet 2006-2007 si koordinatore aktivitetesh në Partinë Socialiste dhe në vitin 2007 si koodinatore logjistike pranë Lëvizjes Mjaft.

Interesat e lidhura të njerëzve të rëndësishëm

Sokol Balla

Gazetar dhe moderator i emisionit politik “Real Story”. Ai drejton gjithashtu departamentin e Informacionit në ABC News. Balla e ka nisur karrierën në gazetari në fillim të viteve ‘90 dhe ka punuar për të përditshmet “Gazeta Shqiptare” dhe “Koha Jonë”. Ai ka drejtuar gjithashtu departamentin e Informacionit për televizionet TV Klan, Top Channel dhe Vizion Plus. Në maj 2023, Presidenti i Republikës e dekoroi Ballën me titullin “Mjeshtër i madh” për kontributin në median e shkruar dhe atë elektronike. Balla është gjithashtu autor i disa librave.

Kontakt

Rruga Aleksander Moisiu, Ish-Kinostudio, Tirana

Email: info@abcnews.al

Tel: +355674009040

Të dhëna financiare

Të ardhura (in Mil. USD)

3.06 Mln..$/ 347 Mln.. Lek

Fitim operativ (në Mil. USD)

-1.17 Mln..$/-133 Mln..Lek

Reklamat (si % e financimit total)

Të dhënat mungojnë

Pjesa e tregut

5.8%

Më shumë informacion

Meta Data

Struktura e pronësisë dhe bilancet financiare janë publikisht të pranishme në Qendrën Kombëtare të Bizneseve në Shqipëri. Të dhënat financiare të siguruara i përkasin vitit 2022. Për të konvertuar shumat në dollarë u përdor kursi mesatar i këmbimit i Bankës Qendrore për vitin 2022. Të dhënat për audiencën e stacioneve kryesore televizive janë siguruar nga Idra Media dhe i përkasin periudhës 8 maj 2022 deri më 8 maj 2023. Për më shumë, shihni burimet.

  • Project by
    BIRN ALBANIA
  •  
    Global Media Registry
  •  
    Funded by European Union